Dårligt lys påvirker dit helbred

Dårligt lys påvirker dit helbred

Hvem husker ikke de flimrende og blålige lysstofrør i den spæde start, som mindede mere om stroboskoplys på et diskotek end en stabil lyskilde til en arbejdsplads? LED-teknologien og kvaliteten af elektronikken er kommet milevidt og blevet 100 gange bedre siden begyndelsen, og branchen er stadig i rivende udvikling. Fokus har altid været farvegengivelse, farvetemperatur og naturligvis energieffektivitet (og det er det også stadig), men det man i høj grad skal være opmærksom på er, at LED-lys kan flimre.

Flicker effekten
Flicker-effekten (altså at lyset flimrer) er umiddelbart usynlig for øjet, men kan påvirke kroppen med meget ubehagelige konsekvenser. Oftest betyder det stress, hovedpine og andre former for ubehag – i sjældne tilfælde epileptiske anfald. Dette er almennyttig viden, da det stadig i høj grad er en udfordring i dag. Selv med LED-lyskilder og en højere frekvens, kan LED stadig være blinkende, men uden at gøre det for teknisk og langhåret, er en meget vigtig huskeregel, at det er strømforsyningen og elektronikken der er altafgørende, og ikke selve lyskilden!

Heldigvis er der kommet meget mere fokus på nærværende problemstilling, og der forskes i langt højere grad omkring lysets påvirkning af menneskers synssans og helbred. Derudover er det nu blevet langt nemmere at analysere og måle den komplette lyskvalitet, og hvor meget (eller lidt) flickereffekten er tilstede.

Vi vil i den forbindelse gerne henvise til en fremragende artikel i fagbladet Installations Nyt (oktober udgave), samt en redegørelse publiceret af Center for lys, som begge kommer med masser af information og gode råd til at komme flicker-effekten til livs.

Mål lyskvaliteten – nemt og effektivt
Med et lille bærbart instrument som er simpelt at betjene, kan alle, der arbejder med lys i det daglige, nu nemt afgøre, om en belysning er moden, ja endda kritisk for udskiftning, dels for komfort, arbejdsmiljø/personale og sikkerhed. Dette kaldes et UPRtek spektrometer. Der er flere modeller på markedet, men med disse apparater står man, som leverandør eller installatør, utrolig stærkt.

Som professionel rådgivende part, bakker CO2LIGHT op om nærværende fremgangsmåde, og bifalder alt forskning og vidensdeling på området. Vi har altid anvendt UPRtek spektrometre, endda i så udbredt grad, at vi leverer disse smarte og yderst brugervenlige måleenheder til installatører/forhandlere, der rent teknisk vil være klædt på til at imødekomme disse udfordringer i deres daglige arbejde. Vi tilbyder også gerne mindre kurser i brugen af denne UPRtek.

Ring meget gerne og hør nærmere på 70 70 15 55

– Dit helbred og arbejdsglæde er for kostbart til dårligt lys!”

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*