PlastOil: Kan plastik omdannes til brændstof?

PlastOil: Kan plastik omdannes til brændstof?

Hvad er dit vigtigste klimamål?

Er teknologien efterhånden blevet vores akilleshæl, eller kan den redde os? Vores jordklode og natur er under konstant pres, og klimaet ændrer sig i negativ retning, hvorfor nogle konkrete, ambitiøse og nytænkende klimainitiativer længe har været på den politiske dagsorden. Udfordringer er der nok af! Vi bliver flere og flere mennesker, vi producerer for meget, der er et massivt madspild kontra sult og hungersnød, vi bruger stadig for store mængder energi og fossile brændstoffer, industrien forurener og verdenshavene flyder med plastik osv.

Men det er altid nemmere at pege fingre af problemerne, og sværere at finde løsninger, når verdens største nationer ikke helt kan blive enige og vil dele ansvaret.

PlastOil: Maskinen, der kan ændre alt
Som bæredygtig virksomhed føler CO2LIGHT et medansvar, og vil gerne gøre en forskel. I den daglige drift er fokus energirigtig LED-teknologi, men en af de problematikker, vi længe har drøftet med partnere og andre virksomheder i bæredygtige erhvervsnetværk, er muligheden for at genanvende plastik, og omdanne et ikke-nedbrydeligt materiale til noget brugbart og miljørigtigt. Lang historie kort: Det er ført til projektet PlastOil. En plastikædende miraklermager: PlastOil-maskinen, der har til formål at genanvende plastik og omdanne det til bæredygtigt brændstof.

Vi har ikke kompetencerne, tiden eller økonomien til et så omfattende projekt, men vi bidrager til et stærkt bæredygtigt samarbejde. Sammen med Genplast, Reno Nord og Aalborg Universitet er vi nu klar til at teste maskinen og få de mange data analyseret, inden vi kan tage skridtet videre og forhåbentlig sætte den i produktion i Europa/Danmark. Til at styre processen og indsamle alt brugbart data får vi hjælp af AAU-praktikant, 29-årige Jonas Fischer Malskær, som studerer Miljøledelse og Bæredygtig videnskab på 9. semester.

CO2LIGHT klimamålI forbindelse med hans rolle i PlastOil har vi stillet ham nogle spørgsmål for at blive lidt klogere på et uhyre vigtigt projekt med forhåbentlig kæmpe potentiale:

Kan du kort beskrive PlastOil-projektet?
PlastOil-projektet er kort fortalt en maskine, der skal bane vejen for genanvendelse og omdannelse af plastik til bæredygtigt brændstof. Heri lægger et kæmpe forarbejde. I en genanvendelsesproces skal der både sammenlignes materiale (plastik), herefter brændstoffer og produktionen heraf ift. CO2-udslip. Kan det overhovedet lade sig gøre, og kan det betale sig sammenlignet med andre bæredygtige teknologier. 

Hvad er din rolle og dine forventninger til projektet?
– Her i prøvestadiet er der en masse ny data, der skal analyseres, og en masse problematikker der skal belyses, inden vi kan komme videre. Det er min opgave at holde styr på kommunikationen imellem projektets aktører og behandle disse data og problemstillinger, inden maskinen forhåbentlig kan komme i produktion og bidrage til en sundere, mere grøn fremtid.

Hvor langt er du/I med at teste maskinen?
– Der er andre bæredygtige projekter på verdensplan, men vi er skam også med i Nordjylland. Jeg skal have afklaret, hvilke udfordringer der kan være i at importere PlastOil-maskinen. Det er vigtigt at få testet materialet, altså om det er alt slags plastik, maskinen kan genanvende og omdanne, og måle på maskinens bæredygtighed ift. andre teknologier. Det er super spændende, men omfattende. Det kræver en helt masse test og data. Dog har jeg personligt store forventninger til projektet, og jeg håber virkeligt, at maskinen viser sig at være så banebrydende, som vi tror. Jeg er i gang med de første data..

Hvor stort er potentialet for denne maskine?
– Nu skal man jo ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, som man siger, men ift. FN’s klimapanel og de konkrete mål for både 2020 og 2030, kan denne maskine, såfremt at den virker efter hensigten, være med til at afhjælpe plastikproblemet og skabe den perfekte loop for genanvendelse af et materiale, der skaber flere og flere miljømæssige problemer. Derfor er det vigtigt med virksomheder og ildsjæle inden for bæredygtige tiltag, dels for at sparre med innovativ viden og udnytte teknologier for at komme et altoverskyggende problem til livs.

CO2LIGHT’s vigtigste klimamål

Ud af de 17 præsenterede klimamål formuleret af FN, er vores vigtigste fokus, som virksomhed og ildsjæle inden for bæredygtighed, at bidrage til en positiv grøn udvikling i miljøet (Nr. 13 – Climate Action). Vi plejer at sige, at det er vores ansvar at gøre en forskel, og ikke kun via. bæredygtig LED-teknologi, men i mere generel forstand. Kan vi bruge vores erhvervsnetværk og viden til at fremme den grønne udvikling, og bidrage til initiativer der veldokumenteret kan hjælpe denne udvikling på vej, så har vi allerede vundet stort.

Om projektet bliver en realitet, om alle data er positive og maskinen er bæredygtig nok, må tiden vise. Vi følger spændte med i Jonas’ afklarende arbejde med PlastOil.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*